PROJEKT ESF - Kuchař, cukrář
Rozvoj odborných kompetencí pro obory kuchař a cukrář
Hlavní cíl projektu
Hlavním cílem projektu je rozvoj odborných kompetencí u nekvalifikovaných pracovníků v oborech kuchař a
cukrář. Projekt se týká jejich vzdělávání v učebních oborech kuchař a cukrář s ohledem na udržení pracovní síly
na trhu práce a zároveň získání nových kompetencí v oborech kuchař a cukrář s usnadněným přístupem k
vyučení v oboru.
Vzdělávání bude realizováno kombinací prezenčního a distančního vzdělávání, odborných workshopů s
praktickou činností a praktickými ukázkami v oborech kuchař a cukrář. Dále v nadstavbových workshopech
přinášející nové odborné poznatky po obsahové stránce oborů kuchař a cukrář.
Konkrétně se bude jednat o tyto dva vzdělávací programy:
65-004-H Příprava minutek - vzdělávací program pro obor kuchař
29-007-H Výroba zákusků a dortů - vzdělávací program pro obor cukrář
UDRŽITELNOST PROJEKTU od 1. 7. 2015 do 30. 6. 2016
V rámci udržitelnosti bylo realizováno celkem 13 odborných seminářů.
Na obor kuchař se přihlásilo celkem 8 frekventantů.
Na obor cukrář se přihlásilo celkem 5 frekventantů.
OBOR KUCHAŘ:
I. odborný seminář - hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, BZOP, kritické body HACCP,vedení provozní evidence
II. odborný seminář - obsluha technologických zařízení v provozu
III. odborný seminář - zpracování drůbeže (paštika, minutka)
IV. odborný seminář - vepřové maso a jeho charakteristika, pokrm z vepřového masa
V. odborný seminář - drůbeží maso a jeho charakteristika, pokrm z drůbežího masa
VI. odborný seminář - drůbeží maso a vepřové maso, pokrm z drůbežího a vepřového masa
VII. odborný seminář - drůbeží maso jeho charakteristika (shrnutí), pokrm z drůbežího masa
VIII. odborný seminář - zvěřina a jeho charakteristika, pokrm ze zvěřiny
IX. odborný seminář - vhodné části rybího masa na minutkové pokrmy, aspikový dortíček, příprava lososa
X. odborný seminář - skopové maso a jeho charakteristika, pokrm ze skopového masa
XI. odborný seminář - telecí maso a jeho charakteristika, pokrm z telecího masa
XII. odborný seminář - svíčkové řezy a jeho charakteristika, pokrm ze svíčkových řezů
XIII. odborný seminář - sestavení jídelního a nápojového lístku, závěrečný test, předání absolventských certifikátů
OBOR CUKRÁŘ:
I. odborný seminář - hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, BZOP, kritické body HACCP,vedení provozní evidence
II. odborný seminář - příprava surovin - kynutá těsta
III. odborný seminář - výrobky z odpalovaného těsta (vaječné věnečky, karamelový větrník, profiteroles, listový závin, kremrole, listové trubičky točené)
IV. odborný seminář - výrobky z listového těsta (jablka v županu), výrobky z lineckého a třeného lineckého těsta (s marmeládou, margaretky)
V. odborný seminář - výrobky z lehké šlehané hmoty (piškoty, indiánky), výroba rolád
VI. odborný seminář - lehké šlehané hmoty, příprava, normování ( buflery), výrobky z lehké šlehané hmoty (indiánky)
VII. odborný seminář - výrobky z těžké šlehané hmoty, punčové řezy, příprava, skladování, normování,realizace
VIII. odborný seminář - zvláštní druhy šlehané hmoty, příprava, skladování, normování, výroba (vaničky,štafetky, laskonky)
IX. odborný seminář - sněhové pečivo, jádrové hmoty, příprava, skladování, normování (panna cotta, créme brulée, fondánky, tiramisu)
X. odborný seminář - jádrové hmoty, Sachr dort, brownies, cheesecake
XI. odborný seminář - dorty, zázvorový dort, čokoládový dort Pekan
XII. odborný seminář - dort Mango pyré, dortu Red velvet
XIII. odborný seminář - základy prodeje, jakost výrobků, provozní evidence a další s tím spojené záležitosti,vědomostní test, předání absolventských certifikátů
Všichni frekventanti obdrželi v písemné a elektronické podobě odborné materiály, které vznikly v rámci projektu. Dále obdrželi v elektronické podobě všechny odborné prezentace, které také vznikly v rámci projektu. Též
frekventanti obdrželi v písemné a elektronické podobě všechny receptury, které lektoři připravili navíc a mohou být pro frekventanty další inspirací při jejich praktické činnosti.
Soustředění projektu
I. soustředění: 10. a 11. 10. 2014 - bylo zrealizováno
II. soustředění: 25. 10. 2014 - bylo zrealizováno
III. soustředění: 01. 11. 2014 - bylo zrealizováno
IV. soustředění: 22. 11. 2014 - bylo zrealizováno
V. soustředění: 06. 12. 2014 - bylo zrealizováno
VI. soustředění: 10. 01. 2015 - bylo zrealizováno
VII. soustředění: 24. 01. 2015 - bylo zrealizováno
VIII. soustředění: 07. 02. 2015 - bylo zrealizováno
IX. soustředění: 21. 02. 2015 - bylo zrealizováno
X. soustředění: 14. 03. 2015 - bylo realizováno
XI. soustředění: 28. 03. 2015 - bylo realizováno
XII. soustředění: 1.dubna 2015 - bylo realizováno
XIII. soustředění: 24. a 25. dubna 2015 - bylo realizováno
Pracovní workshopy projektu
I. workshop: 12. 12. 2014 - firma Almeco plus s.r.o. Ústí nad Labem - byl zrealizován
III. workshop: 16. května 2015 - p. Lukáš Uher, Asociace kuchařů a cukrářů ČR , pobočka Ústecký kraj - byl realizován
III. workshop: 6. červen 2015 - zaměření na etické chování - p. Dr. Ivana Srdínková - byl realizován
IV. workshop: 26. červen 2015 - p. Vlastimil Šíma, firma Almeco plus s.r.o. - byl realizován
Projektu se úspěšně zúčastnilo 25 frekventantů - 19 frekventantů pro obor kuchař, 6 frekventantů pro obor cukrář
V současné době probíhá udržitelnost projektu a je možné se přihlásit na vzdělávání - kontakt: docekal@sosruska.