Ústecký kraj
youtube facebook
partneři školy: foto Škoda gastronom - gastro vybavení centrum pivovar decin webdesign a tvorba www stránek astera glass JIVA Jirák
Přijímací řízení
Pro školní rok 2019/20
Studijní obory
Čtyřleté s maturitou Nástavba s maturitou
Maturitní zkoušky
Maturitní zkouška ve školním roce 2018/19
Učební obory
Tříleté s výučním listem Zkrácené s výučním listem
Závěrečné zkoušky
Závěrečná zkouška ve školním roce 2018/19

Cukrář

Tříletý učební obor je určen pro hochy i dívky.

Kód oboru: 29-54-H/01

Kategorie vzdělání: Střední odborné vzdělání s výučním listem.

Skupina oboru: Potravinářství a potravinářská chemie (Kód: 29).

Způsob ukončení přípravy: Závěrečná zkouška.

Výstupní certifikát: Výuční list.

Podmínky přijetí: Úspěšné ukončení ZŠ, zdravotní způsobilost uchazeče doložená stanoviskem lékaře.

Forma studia: Denní, 3 roky. Žáci pravidelně střídají jeden týden teoretickou výuku ve škole a jeden týden praktickou výuku na pracovištích odborného výcviku.

 

Charakteristika přípravy v oboru

Žáci se naučí zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na cukrářské výrobky, tj. zvládnout technologické postupy a činnosti zejména při ruční výrobě cukrářských výrobků a restauračních moučníků, obsluhovat a provádět základní údržbu strojů a strojního zařízení v provozu cukrárny, balit a expedovat cukrářské výrobky, zjišťovat případné závady technologického procesu a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin, uchovávat cukrářské výrobky a dodržovat zásady prodeje.

Pro vzdělávání v tomto oboru jsou významné vyučovací předměty (vzdělávací oblasti) základní školy: Chemie, Přírodopis, Výtvarná výchova.

Učivo uvedených předmětů je důležité pro tento obor a bude na střední škole rozvíjeno a prohlubováno.

Uplatnění absolventů v oboru

Absolventi se uplatní při výkonu povolání cukrář v pozici zaměstnance menších a středně velkých výroben cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách a obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků. Jsou připraveni vykonávat činnosti při výrobě kompletního sortimentu cukrářských výrobků, případně cukrovinkářských výrobků, včetně jejich dohotovování a zdobení, dále činnosti související s prodejem cukrářských výrobků. Po nezbytném zapracování jsou rovněž připraveni vykonávat podnikatelskou činnost. Absolventi mohou pokračovat nástavbovým studiem v oborech potravinářského zaměření nebo orientovaných na podnikání.

 

29-54-H/01 Cukrář

Předmět

1.

2.

3.

C

Český jazyk a literatura

3

3

4

10

Cizí jazyk 1

4

4

4

12

Cizí jazyk 2

-

-

-

-

Občanská nauka

2

2

2

6

Matematika

2

2

2

6

Fyzika C

2

-

-

2

Chemie B

2

-

-

2

Základy ekologie

-

2

-

2

IKT

2

2

2

6

Tělesná výchova

2

2

2

6

Ekonomika

-

2

2

4

Suroviny

4

3

3

10

Stroje a zařízení

2

2

2

6

Technologie

4

4

4

12

Odborné kreslení

2

2

2

6

Fyziologie výživy

-

2

-

2

Restaurační moučníky

-

-

2

2

 

OV

30

34

34

98

Teorie

31

32

31

94

Celkem hodin 1x14

61

66

65

192